Våren är kommen

– 1997

Ända sedan OD grundades 1853 har traditionella vårsånger och serenader varit en viktig del av repertoaren. På den här skivan sjunger OD några av de mest kända.

Traditionen att hälsa våren med manskörssång sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet. Från samma tid kommer också traditionen att uppvakta damer med serenadsång. Vårsånger och serenader har varit en viktig del av repertoaren sedan OD grundades 1853 och på den här skivan har OD samlat de mest kända.

Här ingår också körlyrik från 1900-talets första decennier, av bland annat Wikander, Peterson-Berger, Grieg och Nielsen, och också visor av Evert Taube och Olle Adolphson. Barytonsolist är Olle Persson. Orphei Drängar Robert Sund, dirigent Olle Persson, baryton Folke Alin, piano.

 

Recensioner

– Detta är en inspelning som kan ”väcka lifsandarna”, som man uttryckte det på 1800-talet. Robert Sund är en skicklig ledare och arrangör som tagit vid efter Eric Ericson.

ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN 11/4 1997, HANS WENNERING

– Och det ska vara OD till att framföra dem. Ingen annan kör kommer i närheten av OD:s manligt kraftfulla anslag i denna patriotiska, traditionstyngda nostalgi som minner om frackar, hägg och punsch och en och annan misslyckad tenta.[…] Och i en hymnliknande Kristallen den fina har Robert Sund och kören fångat ett känsligt patos som sträcker sig bortom studentnostalgin.

Upsala Nya Tidning 22/4 1997, Ulf Gustavsson

– De flesta är av svenskt och många av skandinaviskt ursprung och vilken manskör skulle kunna göra det bättre än OD – Orphei Drängar? De försvarar väl sitt renommé som en även internationellt hyllad kör. […] Alla trettio inslagen är pärlor och visst väcker de vårkänslor, särskilt som framförandet är så vårdat och inspirerat som här.

Norra Skåne 3/5 1997, Sten Böckmann

– I åratal har det frågats efter en inspelning av OD med alla de älskade vårsångerna. Nu har den äntligen kommit och den uppfyller förväntningarna väl. […] Orphei Drängar, den Uppsalabaserade manskören, är en elitkör och från första ton till sista på denna CD andas det stabilitet och medvetenhet under Robert Sunds trygga ledning. Sångerna sjungs väl fraserat och nyanserat, tolkningarna är övertygande. Den stora klangkroppen kan göra rättvisa åt det kraftfulla likaväl som åt det smäktande mjuka i till exempel ”Kom, du ljuva hjärtevän.

Kristianstadsbladet 13/5 1997, Lena Ekman Frisk

– Som vanligt när det gäller OD har smidighet och elegans balanserats perfekt. Och Robert Sund på pulten fyller fraseringarna med snärt och smittande munterhet.

Körsång nr 2 1997, Göran Persson

– Bättre än så här kan det knappast låta.

Böcker & AV-media 1997:14

– Låt oss alltså besjunga Sköna maj, Hulda vår och jublande lärkor glada. Eller bättre: Höra världens mest eminenta manskör göra det. Given succé!

Göteborgs-Posten 29/4 1997

 

PROVLYSSNA (PÅ GRUND AV UPPHOVSRÄTTSLIGA SKÄL SPELAS ENDAST 30 SEKUNDER)