Dirigenten

Foto: Stewen Quigley

Cecilia Rydinger är en klart lysande stjärna i det svenska musiklivet, med en rik meritlista. Professor i orkesterdirigering, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och sedan 2008 Orphei Drängars dirigent.

Cecilia Rydinger utbildade sig till kyrkomusiker och därefter dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1981-1991. Hon tillträdde 1988 som dirigent för den välrenommerade blandade kören Allmänna Sången, en befattning hon innehade i ytterligare 21 år. 1991 vann hon Kungliga Operans stora dirigenttävling vilket följdes av engagemang vid bl. a. Kungliga Operan, Folkoperan, Stora Teatern i Göteborg, NorrlandsOperan. Hon var chefsdirigent vid Musikteatern i Värmland (nu Wermland Opera) mellan 1994 och 1998.

Passion, energi, noggrannhet, inspiration, närvaro och glöd är ord som ofta används för att beskriva Cecilia Rydingers konstnärskap. Eller som en konsertbesökare uttryckte det:

”Till och med hennes rygg har en magisk utstrålning!”

OD:s verksamhet präglas av tradition och förnyelse – en kombination som Cecilia Rydinger värnar om:

– Jag vill bevara och vårda den musik för manskör som redan finns, liksom den rika klang som sedan lång tid tillbaka är etablerad i kören. Möjligheten till oändligt svaga och oerhört starka nyanser i kombination med en klanglig täthet och intensitet finner man annars bara hos de stora symfoniorkestrarna. OD är utan tvekan en av de bästa manskörerna i världen, och det känns oerhört inspirerande av få arbeta tillsammans med kören.

Utmaningen ligger i att vila i traditionen och alltid sätta kvaliteten i första rummet – och samtidigt hitta nya uttryckssätt och konsertformer.

– Det kan vi göra genom samarbeten med artister och musiker, också från andra grenar av musiklivet. Genom att uppträda på okonventionella platser. Och genom att våga göra nya saker: ge oss ut på djupt vatten vad gäller beställningar av ny musik, prova annorlunda konsertformer och överraska vår publik – och på så sätt även hitta nya lyssnare, avslutar Cecilia Rydinger.

Priser och utmärkelser:

  • 1999: Johannes Norrbymedaljen för främjandet av svenskt körliv

  • 2001: Stipendium ur dirigenten Sten Frykbergs minnesfond

  • 2005: Medaljen Litteris et Artibus av H.M. Kung Carl XVI Gustaf för sina insatser inom tonkonstens område

  • 2009: Årets Körledare.

  • 2011: Landstinget Dalarnas Kulturpris

  • 2011: Årets Hedersupplänning