15 okt
Turné till Lettland

Lettland

Orphei Drängar (OD) gästar Lettland med storslagen manskörsmusik, både nyskriven och klassisk, företrädesvis från Norden och Baltikum. Det varierade konsertprogrammet kröns av ett uruppförande av den lettiske tonsättaren Raimonds Tiguls.

Sångsällskapet Orphei Drängar, OD, grundades den 30 oktober 1853 i Uppsala och är idag en av världens mest kvalificerade och välkända manskörer. Det senaste decenniet har OD hunnit med flera turnéer i Nordamerika och i Fjärran Östern. I Sverige har OD gjort flera framträdanden i TV, inklusive Kronprinsessparets bröllopskonsert och invigningen av Friends Arena. Kören har flera gånger arbetat med världsdirigenten Esa-Pekka Salonen, senast under 2016 och 2017 då en scenisk uppsättning av Stravinskijs Oedipus Rex regisserades av Polarpristagaren Peter Sellars med konserter vid operafestivalen i Aix-en-Provence, i Royal Festival Hall i London samt på Kungliga Operan i Stockholm. Frasering, renhet och precision är ord som ofta används för att beskriva OD:s uttryck. Manskören är ett instrument med mycket speciella och dynamiska uttrycksmöjligheter, och OD har utmärkt sig internationellt genom att i över 150 år ha utvecklat och nyanserat det instrumentet. Detta genom sin karakteristiska klangbild: en unik blandning av unga, lättare och äldre, mer mogna, röster. Ett av skälen till OD:s framgångar är körens framstående dirigenter. Körens nuvarande ledare Cecilia Rydinger tog hösten 2008 över dirigentskapet efter Robert Sund, som i sin tur 1991 efterträdde Eric Ericson, OD:s dirigent i över 40 år. Dessförinnan leddes kören under en nästan lika lång tid av Hugo Alfvén.

Solist är den prisade och internationellt verksamma sopranen och operasångerskan Hanna Husáhr. Hon har bland annat framträtt på Drottningholms slottsteater, och vid nationaloperorna i Bergen och Riga. Vid Kungliga Operan i Stockholm framträder hon nu i rollen som Pamina i Mozarts Trollflöjten. Husáhr är också en flitigt anlitad konsertsångerska med en bred konsertrepertoar som sträcker sig från tidig barock till nyskriven musik, och hon har arbetat med dirigenter såsom Leif Segerstam, Manfred Honeck, Daniel Harding och Herbert Blomstedt. Hanna Husáhr har mottagit ett flertal stipendier, senast 2021 års Schymberg-stipendium.  2017 erhöll Hanna Husáhr bland annat Birgit Nilsson-stipendiet, och under 2016 års Wilhelm Stenhammar International Music Competition tilldelades hon Mozartpriset. 2013 mottog Husáhr Christina Nilssons stipendium, och 2011 Jussi Björling-stipendiet.

Vid flygeln sitter Folke Alin, OD:s mångårige vicedirigent, repetitör och pianist. Alin arbetar för närvarande som repetitör vid Kungliga Operan i Stockholm, och har tidigare innehaft anställning som kormästare för Kungliga Operans kör.

Dirigent för OD sedan 2008 är professor Cecilia Rydinger. Utöver engagemanget i OD och frilansuppdrag som kör- och orkesterdirigent, innehar Rydinger anställning på Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm, där hon under åren 2012-2019 var rektor. I oktober 2021 är Rydinger juryordförande vid den internationella kördirigenttävlingen Eric Ericson Award i Berwaldhallen, i ett samarbete med EBU och europeiska radiokörer.