21 apr
Vårkonsert 2024

Universitetsaulan, Uppsala

Söndag kl 15:00

Orphei Drängar anses som en av världens främsta manskörer. Genom att alltid eftersträva högsta möjliga kvalitet, samarbeta med de bästa solisterna, dirigenterna och orkestrarna, och regelbundet beställa nyskriven musik, vill OD gå i bräschen för manskörssångens utveckling i Sverige och i världen.

OD erbjuder publiken musik med igenkänning såväl som nya bekantskaper. Ånyo spänner kören sin konstnärliga båge, denna gång tillsammans med två av Sveriges mest etablerade barock- och folkmusiker, Erik Rydvall och Kristine West. 

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Hon har gett ut tre album i eget namn, vilka fått fina recensioner internationellt samt spelas återkommande i Sveriges Radio P2. Kristine West har samarbetat med flera av landets orkestrar, och varvar egna projekt med att medverka i barockorkester- och operaproduktioner. 

Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständiga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta i samarbeten över genregränser, bland annat flamenco och med orkestrar. Erik Rydvall är medgrundare till den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. 

Duon har spelat tillsammans sedan 2018, med turnéer i hela Norden och Tyskland, samt framträdanden vid Bachfestivaler, folkmusikfestivaler och kammarmusikscener. 2020 släppte de sitt gemensamma album, ”Dancing with Bach”, som utsågs till månadens album i Sveriges Radio P2. De har bland annat samarbetat med Drottningholms Barockensemble, multiinstrumentalisten Ale Möller, medverkat som solister i SVTs Kulturstudion tillsammans med orkestern vid Confidencen Opera & Music Festival, i SVT’s kulturprogram ”Kontrapunkt” och vid Riksmötets högtidliga öppnande 2021.

OD:s repertoar sträcker sig som brukligt från den romantiska musiken till 1900-talets portalstycken, därtill ett uruppförande av den svenska tonsättaren Agneta Sköld, samt musik tillsammans med våra gäster. Vi sjunger förstås också ett knippe vårsånger för att hylla den vackra våren och den annalkande ljusa försommaren. 

Vi hälsar er varmt välkomna till en musikaliskt innehållsrik Vårkonsert! 

Foto: Nikhil Kumar (Unsplash)