11 feb
Längtan – Stockholm

KMH, Kungasalen, Stockholm

Orphei Drängar möter Kristin Amparo, Uppsala Kammarsolister, Joel Lyssarides och Josef Karnebäck

Söndagen den 11 februari 2018 kommer OD tillsammans med Uppsala Kammarsolister och Kristin Amparo samt Joel Lyssarides och Josef Karnebäck att ge en konsert med namnet Längtan. Konserten äger rum i Kungliga musikhögskolans aula i Stockholm.

Orphei Drängar drivs ständigt framåt att söka nya samarbeten med artister och musiker från olika delar av musiklivet. I sångerskan och kompositören Kristin Amparo ryms en fantastisk röst och bländande karisma, i uppriktiga tolkningar av egen och andras musik. Hon har medverkat i en rad tv-program, bland annat Melodifestivalen, X-factor, och Så ska det låta.

Vid konserten medverkar, förutom OD och Kristin Amparo, också Uppsala Kammarsolister – en av Sveriges främsta stråkensembler – samt de båda unga och redan prisbelönta jazzmusikerna Joel Lyssarides (piano) och Josef Karnebäck (kontrabas).

Tillsammans vill vi ge vår publik en upplevelse av musik som inte känner några gränser. Jazz förenad med klassiska toner. Instrumentalister förenade med sångare. Glädje förenad med allvar. Längtan förenad med kärlek.

Orphei Drängar

Orphei Drängar anses som en av världens främsta manskörer. Genom att alltid eftersträva högsta möjliga kvalitet, samarbeta med de bästa solisterna, dirigenterna och orkestrarna, och regelbundet beställa nyskriven musik vill OD gå i bräschen för manskörssångens utveckling i Sverige och världen.

Kristin Amparo

Kristin Amparo är en vokalist och låtskrivare påväg mot internationellt erkännande för sitt ostoppbara och tillsynes obegränsade artisteri, oavsett om det är live på scen eller i studion. Genombrottet kom med den stora topplliste-hiten “Din soldat”, som hon skrev och sjöng in tillsammans med artisten Albin.

Kristin har arbetat med stora delar av den svenska musikeliten; Nina Persson från Cardigans, Oskar Linnros, Daniel Adams-Rey, Looptroop Rockers, Janne Schaffer och Jon Henrik Fjällgren för att nämna några. Hon rör sig fritt mellan genres och har varit en stark kraft bakom hiphop-kollektivet Femtastic, med flera radiohits tillsammans med det svenska rapfenomenet Cleo. Samtidigt har hon skrivit musik och uppträtt frekvent med den ultracoola retrosoulgruppen Combo De La Musica, som redan turnerat flitigt runtom i Europa med sin varma, glädjespridande soulmusik.

Med en bakgrund i bland annat jazzutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan är det inte konstigt att den senaste releasen ”A Dream” blev oerhört väl mottagen av pressen. Kristin Amparo arbetar just nu på sin stora debutplatta som kommer att släppas under 2017.

Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som idag består av fem av Sveriges främsta musiker. I Uppsala Kammarsolister ingår Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Per Nyström, cello.

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar.

 Josef Karnebäck

Josef Karnebäck föddes 1987 på Gotland och började spela Cello som åttaåring. Kärleken till både el- och kontrabasen tog över som 14-åring och ledde så småningom till en kandidatexamen på Musikhögskolan i Malmö vid Lunds Universitet och en examen på Kungl. Musikhögskolans Masterprogram i jazz.

Genrebredd och musikalisk variation har alltid varit en viktig ingrediens i Josefs musicerande. Han har hela tiden rört sig i en rad olika sammanhang, såsom jazz- och folkmusikgrupper, storband, symfoniorkestrar, popband, blåsorkestrar, vid operor och musikaler, i konsertsalar och på intima klubbscener.

Joel Lyssarides

Joel Lyssarides (f. 1992) är en flerfaldigt prisbelönt jazzpianist och arrangör utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Conservatorio Di Santa Cecilia i Rom. Bland de mer framstående utmärkelserna märks vinnare av Stallbrödernas stipendium för unga lovande musiker (2011), Jan Wallanderpriset (2014) samt Bengt-Säve Söderbergh-stipendiet (2016).

2016 blev Joel även nominerad till årets nykomling av Sveriges Radio. Vid två tillfällen har han även varit finalist på den mest prestigefyllda jazzskolan i världen, Thelonious Monk institute.

Han har under de senaste åren turnerat flitigt och gett workshops för studenter i länder såsom Indien, Brasilien, USA, Storbritannien, Tyskland och Turkiet. Joel har de senaste åren kunnat höras med bl.a. Nils Landgren, Anne-Sofie Von Otter, Dirty Loops, Sven-Bertil Taube samt Silvana Imam.