15 okt
Ein deutsches Requiem – Uppsala

Uppsala Missionskyrka

Tisdag 15 oktober kl 19:00

Orphei Drängar kommer under en turné 15–20 oktober framträda i fem kyrkor och katedraler i Sverige och Norge. Turnén inleds i Missionskyrkan i Uppsala, därefter ges konserter i Göteborgs domkyrka, Svenska Margaretakyrkan i Oslo, Karlstads domkyrka samt Storkyrkan i Stockholm.

Huvudnumret är Johannes Brahms Requiem, ett av musikhistoriens främsta verk för kör och orkester. Brahms gjorde själv en sammanställning av texter ur Bibeln, och i den vackra och uttrycksfulla musiken är uppståndelsen och ljuset mer närvarande än domens dag och döden.

OD framför verket i en bearbetning för manskör av Joakim Unander, beställd och uruppförd av Lunds Studentsångare 2021, och i versionen för fyrhändigt piano. Vid flygeln återfinns OD:s vicedirigent och ackompanjatör Folke Alin tillsammans med Oskar Ekberg, verksam som solist, kammarmusiker och orkesterpianist, samt professor i piano vid Marie Cederschiöld högskola.

Solister i Brahms Requiem är Kathrin Lorenzen, vinnare av Solistpriset i Berwaldhallen 2024 samt konsertsångerska och medlem i Radiokören, och Lars Johansson Brissman, även han medlem av Radiokören samt konsert- och operasångare.

OD och medverkande solister inleder konserten med a cappellamusik av Elfrida Andrée, Eriks Esenvalds, Anders Hillborg, Ingvar Lidholm och Francis Poulenc.